Kjekt å ha kredittkort – eller?

Man kan jammen lure på hvordan folk klarte seg før i tida uten kredittkort. Nå har det nærmest blitt et must å ha et «gullforgylt» Master- eller Visa-kort. Men hvorfor skal og bør vi ha disse kortene? Eller hvorfor skal og bør vi ikke ha dem?

Men først: Hva er egentlig et kredittkort? Det kan forklares så enkelt som at det er et lån. Eller et mulig lån eller en bevilgning med ulike beløpsgrenser hvor betalingsplikten utsettes. Felles for de fleste er at rentene som må tilbakebetales for disse lånene, stort sett er skyhøye. Årsaken til at rentene ofte er drøyt ti-gangeren et boliglån, er at det ikke er knyttet sikkerhet til de lånte kronene. Forståelig nok hvis en tenker seg at man låner bort en tusenlapp til en vilt fremmed på gata, så ville de fleste avtalt en tilbakebetaling i nærmeste fremtid og gjerne mer enn tusenlappen som ble lånt bort. Eventuelt tatt sikkerhet i klokka til vedkommende. Eller strengt tatt ikke gjort handelen i det hele tatt. Nå har de færreste enkeltpersoner samarbeid med inkassoselskaper som kan inndrive disse lånte midlene, noe kredittselskapene som utsteder kredittkort som oftest har.

Kan bli dyrt
Hvorfor har stadig flere disse forlokkende kortene i kortstokken? Mange refererer til at det er kjekt å ha både når man bestiller en feriereise og under selve reisa. I tillegg nevnes det reise- og avbestillingsforsikring som medfølger kortet. Videre at det er betydelige rabatter å hente.

Joda. Alle er gode argumenter, spesielt hvis kortet blir svindlet på reise. Men det er alltid et men, eller gjerne flere. Betales reisa med kredittkort og du veit at beløpet ikke kan betales tilbake i nær fremtid, kan det bli en dyr ferietur på grunn av rentene som også må tilbakebetales.

Når det gjelder kortsvindel eller stjålet kort, tar kredittkortselskapet ansvaret (de såkalte Chargeback-rettighetene). Dog innebærer det krav om skriftlighet og frister for å kreve midlene tilbake. Ikke ulikt samme prosedyre som svindel av et ordinært bankkort, men egenandeler kan tilkomme.

I forhold til reise- og avbestillingsforsikring bør alle ha dette, men det viser seg gjerne at mange har dette dobbelt opp i og med at de har disse dekningene allerede hos forsikringsselskapet hvor bilen og huset også er forsikret i.

Og når det gjelder rabatter, er det ikke sikkert bensinen blir så mye rimeligere hvis det ventes for lenge med å betale tilbake benytta kreditt.

Kredittkortfella
For dem som reiser mye i jobben og dem med økonomisk oversikt, kan kredittkort absolutt være å anbefale. Allikevel, når statistikken viser dystre tall over en stadig voksende grad av unge voksne som havner i «kredittkortfella» og at mange av julegavene kjøpt i 2014 fortsatt betales på, er det grunn til et aldri så lite varsko.

Hva med å starte sparinga til ferieturen/oppussinga/smart-TV’n lenge i forkant? Eller opprette en ny brukskonto/«feriekonto» med et bestemt beløp som det også er knytta et ordinært bankkort til for benyttelse under reisa? På denne måten er det enklere å holde seg innenfor reisebudsjettet, i tillegg til at man har to tilgjengelige kort hvis uhellet er ute.

Av Geir Opdahl, avdelingsbanksjef personmarked Nedre Eiker